Grossinger Catskill Resort Hotel, elhagyatott New York-i hotelkomplexum

Ebben a bejegyzésben egy hatalmas hotelkomplexumot mutatunk be, amelyet már több éve elhagytak, azonban egykor az egyik legnagyobb hotelkomplexum volt nemcsak a környéken, de szinte egész Amerikában. Részleteket a címre kattintva lehet olvasni.



A Grossinger Catskill Resort, 1917-ben egy kis családi szállodának indult, Asher és Malke Grossinger osztrák bevándorlók jóvoltából. A szálloda komplexum végül az ő lányuk Jennie Grossinger igazgatósága alatt érte el fénykorát. De hogyan is indult a Grossinger Catskill Resort pályája. Asher és Malke Grossinger az 1900-as évek elején költöztek a New York közeli Ferndale városába. Itt béreltek egy kis épületet amelyet vendégházként üzemeltettek. Asher intézte a pénzügyeket, Malke főzött a konyhán, míg egyetlen lányuk Jennie pedig a háziasszonyi teendőket látta el. Ekkor a bevételük mindössze 81 dollár volt egy szezonban. Később a család eladta a Ferndale-ben található házukat és megvásároltak egy nagyobb területet a Catskill-hegységben. Ezt már Grossinger's Terrace Hill House-ként kezdték el hirdetni. A szállodát fokozatosan kezdték el fejleszteni, és megpróbáltak egy olyan kikapcsolódási lehetőséget nyújtó komplexumot létrehozni, amely vonzó lehetett mind a fiatalok, mind az idősek számára. 1952-re sikerült elérniük, hogy a Grossinger Catskill Resort volt az első hotel amely úgy tudta magát hirdetni, hogy egész évben lehet síelni, ugyanis itt volt az első hóágyú, amely képes volt nyáron is műhavat készíteni. Az 1970-es évekre már 35 épületre nőtt a hotelkomplexum nagysága, mintegy 1700 férőhelyes étkezője volt, amelyen csak és kizárólag kóser ételeket szolgáltak fel a vendégeknek. A hotelben 600 szoba kapott helyet, továbbá a komplexumhoz tartozott 3 nagy úszómedence (kinti és benti is), egész évben használható sípálya, különböző szabadidős tevékenységekre alkalmas helyek, pl.: teniszpálya, focipálya, tornaterem, de még saját repülőtér is helyet kapott a komplexum mellett. Jennie Grossinger halálakor, 1972-ben a hotel mintegy 7 millió dollár értékű volt, azonban egyre jobban hanyatlásnak indult. Az 1980-as években ahogy egyre jobban kinyílt a világ, az amerikai fiatalok inkább külföldre utaztak, egyesek szerint a kizárólagos zsidó konyha is közrejátszott abban, hogy a hotelkomplexum csődbe ment. Utoljára az 1986-os évben volt nyitva, ekkor már viszont hatalmas veszteséggel zárta az évet. 

Érdekesség, hogy a Grossinger család 1 millió dollárt ajánlott azért, hogy a közeli vasútállomás nevét változtasság Grossinger Station-re. Ezt azonban több más hoteltulajdonos is leszavazta ezért az ügyből végül nem lett semmi.


Ha szeretnél még amerikai elhagyott helyeket látni:







































Források (Sources):

atlasobscura.com
abandonedamerica.com
citynoise.org


Megjegyzések