Empire Hotel elhagyott épületei

A most következő helyszín egy olyan hotel épület, amely hosszú fényes múltra tekint vissza, de ezt a fényes múltját egy dicstelen jelen követte.



A New York államban fekvő Sharon Springs városában található ez az elhagyott hotel, ahol már az angolok is felfedezték, hogy nagyon jó fürdővíz található a környéken. Ezért máőr az amerikai függetlenségi háború előtt is nagy városnak számított, ahova gyakran jártak a fürödni, gyógyulni vágyó emberek. A helyszínen több szállodát és szórakozóhelyet és építettek az évtizedek során, az egyik ezek közül a most bemutatott hotel. A város egy idő után már egyre felkapottabb lett a zsidó közösségen belül is, zsinagógát, kóser éttermeket építettek és egyre több szállodát is birtokoltak a területen. A későbbi Empire Hotel, állítólag zsidó nyári iskolaként épült, 1927-ben, azonban 1923-ból is van róla feljegyzés. Az amerikai szesztilalom miatt a város egy időre hanyatlásnak indult, ugyanis a környéken hatalmas komló ültetvények voltak, amelyeket értelemszerűen már nem kezeltek, a munkások elhagyták a vidéket és olyan helyre mentek, ahol tudtak munkát szerezni maguknak. Olyannyira lecsökkent a lakosságszám a városban, hogy még a helyi vasutat is be kellett zárni. 

Az 1980-as évekig azonban még úgy ahogy húzta a város, de soha nem volt már régi önmaga. Ekkorra már leáldozott az Egyesült Államokon belüli turizmusnak és egyre többen inkább külföldre mentek kipihenni magukat. Az elnéptelenedő és bezáró szállodákat vagy lebontották vagy teljesen elhagyták. Az elhagyott szállodák nagyrészt gyújtogatók áldozataivá váltak. A nyitva maradt szállodák még fenn tudták magukat tartani, és néhány merész vállalkozó a 2000-es évek elején úgy gondolta, hogy ha felvásárolja a többi elhagyott szállodát és felújítják azokat akkor majd egyre többen fognak oda nyaralni menni. Végül 2013-ig egyik terv sem valósíult meg, az elhagyott szállodák állapota csak romlott, ugyanis még karbantartó javításokat sem végeztek tajtuk. A nyitva maradt szállodák pedig egyre inkább bezárták kapuikat, míg végül csak néhány maradt továbbra is nyitva. 2019-ben elkezdték lebontani az elhagyott épületeket, azonban az Empire Hotelnek nem találták meg a tulajdonosát így azt állva hagyták. 2019 augusztusában, végül a hanyag, tulajdonképpen semmilyen karbantartás miatt összeomlott. Ekkor a városvezetés újból megpróbálta megkeresni a tulajdonost, hogy kifizettessék vele a 100.000 dollárnyi hulladék eltakarítási díjat. Mondani sem kell, hogy most sem találták meg. Az összedőlt épület a mai napig várja, hogy végleg eltakarítsák a romjait.


Ha szereted a szellemvárosokat:


Grossinger Catskill Resort, elhagyott hotelkomplexum


Penn Hills Resort, elhagyott nászutas hotel


Taunton State Hospital, elhagyott hátborzongató kórház


















Források (Sources):


abandonedamerica.com

nytimes.org

dailymail.co.uk

Megjegyzések