Bodie, az aranyláz kísérteties emléke

A most következő egykori vadnyugati város az aranyláz korszakát idézi meg az olvasók előtt. Részletek a címre kattintva.


Bodie városa Kalifornia államban fekszik. A város érdekessége, hogy szépen megőrizte az 1800-as évek hangulatát. A területet védik, így az idelátogatóknak belépődíjat kell fizetnie. (2020-ban ez 8 amerikai dollár fejenként.) A városból majdnem 100 épület megmaradt, ezért aki itt végigsétál annak a vadnyugati filmek elevenedhetnek meg a szemei előtt. 

Bodie városát 1865-ben alapították, bő két évvel azt követően, hogy Walterman S. Bodie arany nyomait fedezte fel a közeli vidéken. A férfi két hónap múlva egy hóviharban életét vesztette. Egészen 1877-ig mindössze 20 ember lakta Bodie kis városát. Ekkor azonban a Standard Company egy még nagyobb arany lelőhelyet talált, így a város lakossága három év leforgása alatt 10.000 főre duzzadt. A lakosok nagyrésze kínai vendégmunkás volt, akiknek külön városrészt építettek, külön üzletekkel, szórakozási lehetőségekkel. A várost két hatalmas tűzvész is súlytotta, az egyik 1892-ben a másik 1932-ben. Ezekben a tüzekben az épületek 90%-a elpusztult. 1932 után már csak néhány lakosa volt a városnak, akik egészen az 1940-es évekig éltek a vidéken. A várost a 40-es évek közepén hagyták el utolsó lakói, ezután pedig majd húsz évig állt elhagyottan, kitéve az időjárás viszontagságainak. 
1962-ben azonban a helyet nemzeti parkká nyílvánították, és a várost pedig állagmegóvási munkálatok alá vették. Mind a mai napig látogatható, azonban télen csak hószánnal lehet eljutni a településig, mivel nincs kiépített betonút.


További amerikai szellemvárosok:




















Források:

americansouthwest.net
abandonedamerica.us
mishmoments.com
bodie.com

Megjegyzések