Cahaba, Alabama első fővárosának romjai

Cahaba városa volt Alabama állam első fővárosa, amely azonban nem sokáig maradt lakott, ugyanis több természeti csapás is érte a várost, így jobbnak látták a fővárost máshova áthelyezni. Részlete a címre kattintva.



Alabama állam első fővárosát az Alabama és Cahaba folyók találkozásánál alapították meg 1818 február 13-án. Nem sokkal később már meg is épült a kormányzói hivatal, amely egy kétemeletes téglaépület volt. Mivel két nagy folyó találkozásánál feküdt így időszakos áradások sújtották a települést, amely nem volt jó hatással a fővárosra. Több ember is érvként hozta fel, hogy áradásos időszakban nem elérhető a főváros, így kérték azt áttelepíteni másik helyre. 1826-ban a kormányzó hosszú huzavona után engedélyezte a főváros áttelepítését. Cahaba ezzel elkezdett hanyatlani, ám a gyapottermesztés és kereskedelem miatt egy ideig vissza tudta magát küzdeni jelentős várossá. Miután a várost egy vasútvonal is keresztezte könnyű volt a nagykereskedelembe bekapcsolódnia, azonban a lakosság 75%-a rabszolga volt. Az amerikai polgárháború idején a város mellett egy hadifogolytábort is kialakítottak, amelyben 3000 katona volt fogva tartva. A folyamatos áradások ezeknek az embereknek is megnehezítették az életét. A polgárháború után minden fontosabb intézményt a közeli Selma városába telepítenek át. Mikor már semmi nem maradt a városban a lakosság is szépen lassan elhagyta azt. 1866-ra szellemvárossá vált.

1896-ban egy ügynök 500 dollárért megvásárolta a város nagyrészét és elkezdte lebontatni az épületeket, hogy az alapanyagokat egy másik városba szállíthassa. 1930-ra az épületek szinte teljesen megsemmisültek, a megmaradt részeket pedig Alabama állam nemzeti védett értékké nyílvánította.

További szellemvárosok Amerikában:



















Források:

abandonedspaces.com
wikipedia.org
visittheusa.com
pinterest.com

Megjegyzések