Philadelphia Naval Shipyard, az Egyesült Államok első tengeri hadihajógyárának romjai

Az Egyesült Államok az első tengeri hadihajógyárát Philadelphia városában építette meg, a címre kattintva erről az építményről olvashatnak. 


A hajógyárat még 1776-ban alapították, és egészen 1865-ig volt a hadihajók gyártásának központja. Az első hadihajó amelyet itt gyártottak a USS Franklin volt. 1835-ben a hosszú és fáradalmas 12 órás munkanapok miatt a dolgozók sztrájkot kezdeményeztek. A sztrájknak meglett az eredménye, a munkát napi 10 órára csökkentették. Az első világháború idején rendelték meg az akkor a világon legnagyobb "League Island Crane" nevű darut, ez pedig nagyon sokáig a legnagyobb daru volt a hajógyárban. (Címlap fotón) 
A hajógyár fénykora a második világháború után következett, ekkor ugyanis 40.000 embert foglalkoztattak és 53 hadihajót építettek. Egy itt dolgozó professzor pedig jelentős szerepet vállalt a híres Philadelphia-kísérletben. 1970-ben építették meg az utolsó hadihajót a "Blue Ridge" nevű zászlóshajót. A gyár bezárást eredetileg 1991-re tervezték, de egészen 1995-ig üzemben volt. Azóta a nagyrésze elhagyottan áll, a többi részében pedig civil hajókat építenek és javítanak.


Ha érdekelnek a szellemvárosok, nézd meg ezeket is:


































Források:

abandonedamerica.us
philadelphiaencyclopedia.com
destroyerhistory.com
philadelphia.cbslocal.com

Megjegyzések