Athens Lunatic Asylum, egy ohio-i elhagyott elmegyógyintézet

A mostani cikkben egy kísértetjára elmegyógyintézetről olvashatnak a kedves látogatók. Az Ohio állambeli intézetben többször is láttak szellemeket.

Az intézményt 1867-ben kezdték el építeni, az Ohio állambeli Athens-ben és hivatalosan 1874. január 9-én fogadta az első beteget. A terveket a híres Thomas Kirkbride készítette, aki több mentális kórházat is tervezett. Könyvet is írt az ilyen típusú kórházak helyes megtervezéséről és felépítéséről. Az épületeket viktoriánus stílusban építették meg, nagyjából 140 hektár nagyságú területen. Az épületegyüttes körül parkok és erdők kaptak helyet. Az eredeti terv alapján az épületet kétszárnyúra építették, egyikben a női, másikban a férfi gondozottak kaptak helyet. A főépületben 572 beteg kapott helyet, ami azonban a kétszerese volt annak a számnak amit Kirkbride ajánlott a kórház igazgatójának. Emiatt a túlterheltség miatt azonban a betegek agresszívvá váltak egymással szemben. 
Az intézetet úgy tervezték, hogy félig-meddig önellátó tudjon lenni. Állatartásra és növénytermesztésre sarkallták a betegeket. Az évek során az intézet területe egyre csak növekedett, így a betegeknek sokféle szabadidős lehetőségük volt. Az elmegyógyintézetbe mindenféle beteg bekerült, voltak itt epilepsziások, közönséges bűnözők, elmebetegek, lázadó tinédzserek, hajléktalanok. Egy 1876-os jelentés szerint a férfi betegek leginkább szexuális túlfűtöttség miatt voltak kezelve. Csak második helyen volt az idült alkoholizmus. 

Az évek során több új épületet is felhúztak a főépület köré, ilyenek voltak pl.: a szórakoztató épületek, többféle garázs, új étkezde. Az 1950-es évekre már a kórház 78 épületet tartott fenn és 1800 beteget látott el. A kórház a legtöbb beteget a 60-as években kezelte, ekkor már több mint 2000 súlyosan sérült beteget ápoltak az ódon falak között.

A 70-es években több paranormális esemény is történt az elmegyógyintézet falai között. Eltűntek betegek, furcsa foltok jelentek meg a padlókon és a falakon, amelyeket minden igyekezett ellenére sem tudtak eltávolítani. A legfurcsább eltűnés 1978 december 1-én történt. Ezen a napon eltűnt egy beteg, bizonyos Margaret Schilling. Az orvosok és ápolók hetekig keresték az eltűnt nőt mire, 1979 január 12-én egy lakattal lezárt elkülönítő szobában találták meg a holttestét. A hivatalos orvosi jelentés szerint szívelégtelenség okozta a halálát. Viszont több megmagyarázhatatlan dolog is van a történetben. Hogyan került egy lakattal már évek óta lezárt szobába a nő? Miért volt lemeztelenítve és szépen elhelyezve a földön a teste? A nő testének a lenyomata még jelenleg is ott van a szoba padlóján, bármilyen anyagot is vetettek be annak eltűntetésére, mind sikertelen volt. 

Az elmegyógyintézethez tartozott egy külön temető is, amelyben majdnem 2000 beteget temettek el. Az a hír járja a mai napig, hogy a temetőben furcsa emberek és fények jelennek meg éjszakánként. Az egyik helyen a sírok egy kör alakot formáznak, melyet többen is boszorkányok gyülekezési helyének vélnek. 

A kórházat 1993-ban zárták be végleg, az ittmaradt betegeket pedig szétosztották több más intézményhez. A főépületet a 2000-es években felújítás alá vették és több irodát is kialakítottak bennük. Azonban nagyon sok elhagyatott része van még ma is az intézetnek.


Itt ápolták a híres Billy Milligan-t is akinek 14, egyesek szerint 24 személyisége volt. Történetéből Daniel Keyes, híres amerikai író írt két kötetes regényt. 

További szellemjárta helyek Amerikában:



































































Források:

legendsofamerica.com
atlasobscura.com

Megjegyzések